Wat betekent het Klimaatakkoord voor jouw energierekening?

Onlangs heeft het kabinet het Klimaatakkoord gepresenteerd. Je hebt er vast al veel over gehoord en langs zien komen, mét bijbehorende meningen. Om niet het hele akkoord te hoeven lezen hebben wij het Klimaatakkoord voor je doorgespit. Wij hebben voor jou de belangrijkste punten rondom energie op een rij gezet en wat dit betekent voor jouw portemonnee.

Het groene doel
Eerst even over wat nu precies de bedoeling is van het akkoord. Het Klimaatakkoord gaat over maatregelen die we de komende jaren moeten nemen om in 2030 49% minder broeikasgassen uit te stoten dan we in 1990 deden. Het kabinet wil zoveel mogelijk gebruik gaan maken van zon en wind om energie te winnen. Het andere deel zal aangevuld worden met waterstof of andere bronnen.

Wat gaat er met mijn energierekening gebeuren?
Je energierekening bestaat uit verschillende onderdelen:

1. Leveringskosten
Dit zijn de kosten de je energieleverancier bepaalt. Dit zijn de energietarieven die je betaalt en de vaste kosten van de energieleverancier.

2. Netwerkkosten
Dit zijn kosten die je betaalt voor het energienet en door de energieleverancier aan de netwerkbeheerder betaald worden.

3. Belastingen

Je energierekening bestaat voor het grootste gedeelte aan belastingen. Namelijk de energiebelasting, Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Het kabinet gaat de energiebelasting verlagen door een deel van de belasting te verschuiven naar de industriële sector. De energierekening valt voor een gemiddeld huishouden (met een verbruik van (2500 kWh en 1500 m³) in 2020 ongeveer € 100,- lager uit. In 2021 blijft de energierekening gelijk en de jaren daarna zal hij geleidelijk stijgen. Ook wordt het met de stijging van de aardgasprijs aantrekkelijker om je woning te verduurzamen.

Releated

Zomerhitte en winterbanden geen goede combinatie

Rijden met winterbanden in de zomer is minstens zo gevaarlijk als zomerbanden in de winter. Bij een temperatuur boven de zeven graden bieden zomerbanden namelijk meer grip op het wegdek, is de remweg daardoor korter en ligt het brandstofverbruik lager dan wanneer wordt gereden met winterbanden. Toch rijden er bijna 500.000 Nederlandse personenauto’s met winterbanden […]