Zomerhitte en winterbanden geen goede combinatie

Rijden met winterbanden in de zomer is minstens zo gevaarlijk als zomerbanden in de winter. Bij een temperatuur boven de zeven graden bieden zomerbanden namelijk meer grip op het wegdek, is de remweg daardoor korter en ligt het brandstofverbruik lager dan wanneer wordt gereden met winterbanden. Toch rijden er bijna 500.000 Nederlandse personenauto’s met winterbanden rond in de periode waarin zomerbanden worden aangeraden. Dat blijkt uit een steekproef uitgevoerd door BOVAG, de brancheorganisatie die zich bezighoudt met mobiliteit. Tijd om ook eens wat meer aandacht te besteden aan het belang van rijden met zomerbanden.

Bijna 500.000 auto’s altijd op winterbanden
Het grootste deel van autorijdend Nederland rijdt het hele jaar door op zomerbanden. Zo’n 35% vervangt zomerbanden door winterbanden in de winterperiode en 5,73% rijdt het hele jaar op winterbanden. Op basis van de 8,5 miljoen personenauto’s in Nederland, betekent dit dat er tijdens de zomerhitte zo’n 487.050 personenauto’s rondrijden op de minder goed gelegen winterbanden. Deze cijfers zijn tot stand gekomen uit bevindingen van BOVAG in 2018 en het aantal personenauto’s dat volgens het CBS in 2019 in Nederland rijdt.

Niet verplicht, wel veiliger en zuiniger
Ondanks de veiligere en zuinigere wegsituaties die zomer- en winterbanden bieden in de perioden waarvoor deze bestemd zijn, geldt er in Nederland geen verplichting omtrent het rijden met zomer- en winterbanden. Waar winterbanden tijdens de gure maanden van het jaar zorgen voor een betere remweg en meer grip op de weg, zijn het de zomerbanden die tijdens de temperaturen boven de zeven graden zorgen voor meer grip. Waarmee de kans op het moeten claimen van schade via de autoverzekering door brokken ook verkleind wordt. Daarnaast zorgt het rijden met winterbanden bij hogere temperaturen voor extra bandenslijtage, meer afrolgeluid en een hoger brandstofverbruik door het zachtere rubber van deze banden. Dat betekent dat winterbanden sneller vervangen moeten worden, wat ook voor onnodige extra kosten zorgt.

Releated

Wat betekent het Klimaatakkoord voor jouw energierekening?

Onlangs heeft het kabinet het Klimaatakkoord gepresenteerd. Je hebt er vast al veel over gehoord en langs zien komen, mét bijbehorende meningen. Om niet het hele akkoord te hoeven lezen hebben wij het Klimaatakkoord voor je doorgespit. Wij hebben voor jou de belangrijkste punten rondom energie op een rij gezet en wat dit betekent voor […]